Hilversum,
02
september
2016
|
13:26
Europe/Amsterdam

Beitske de Jong laat luisteraars opgewekt aan hun dag beginnen

Maandag 5 september start het nieuwe NPO Radio 4-programma Voor de Dag. Vroege starters, nachtbrakers en late slapers kunnen tussen 5:00 en 7:00 uur bij de publieke radiozender terecht voor klassieke klanken en mooie verhalen. Het programma wordt afwisselend gepresenteerd door vier radiotalenten van het opleidingstraject NPO Campus. Op maandag en dinsdag is het woord aan Beitske de Jong.

Beitske is gefascineerd door mooie verhalen. Al jong ontdekte ze dat achter álles een verhaal zit: mensen, plaatsen, voorwerpen en natuurlijk muziek. Om deze verhalen zo goed mogelijk te vertellen volgde ze de master Radio- en Televisiejournalistiek. Daarnaast ging ze aan de slag bij de lokale omroep in Groningen en had later eigen radioprogramma’s bij AmsterdamFM. Verder heeft Beitske een passie voor klassieke muziek. Zo ging ze naar de Kathedrale Koorschool in Utrecht, studeerde ze cello aan het conservatorium en is ze actief bij verschillende amateurensembles.

 

Wat verwacht jij van je allereerste uitzending op NPO Radio 4?

“Ondanks dat ik het natuurlijk spannend vind, heb ik er ook onwijs veel zin! Van 5:00 tot 7:00 uur ’s ochtends is een prachtig tijdsslot. Het is immers de periode waarin mensen wakker worden, zich klaarmaken om naar hun werk te gaan of al in de auto zitten. Dat maakt het voor mij een mooie uitdaging om ervoor te zorgen dat luisteraars opgewekt hun dag starten.”

 

Wat kunnen de luisteraars verwachten?

“Natuurlijk fijne muziek om bij wakker te worden, gebracht door jonge en enthousiaste presentatoren. Voor de Dag is een fonkelnieuw programma en we staan allemaal te trappelen om te beginnen. Tijdens het programma hebben we interactie met luisteraars, gesprekjes met musici en elke presentator heeft zijn eigen rubrieken. Zo zal ik bijvoorbeeld bellen met musici die zich in een andere tijdzone bevinden. Zoals een musicus die nét van het podium komt in New York of iemand die zich voorbereidt op een concert in China.”

 

Je hebt een eigen programma op AmsterdamFM. Een heel ander publiek dan NPO Radio 4. Waarin zitten de grootste verschillen volgens jou?

“Bij AmsterdamFM presenteerde ik een kunst- en cultuurprogramma en een interviewprogramma. Die programma's maakte ik voor Amsterdammers: daar paste ik mijn onderwerpen en toon op aan. Dat is inderdaad anders dan wat ik bij Voor de Dag ga doen. Toch zijn er ook veel overeenkomsten, bijvoorbeeld de manier waarop je een goed verhaal vertelt, een uitzending spannend houdt en luisteraars aan je bindt. Elke uitzending is het weer een uitdaging om deze elementen zo goed mogelijk te combineren.”

 
 
Beitske de Jong, NPO Radio 4
Het eerste muziekstuk dat ik ga laten horen is de sonate 'Il Giardino Armonico', van Johannes Schenck. Van alle stijlen en richtingen binnen de klassieke muziek is de barok voor mij de mooiste periode. Deze muziek heeft hetzelfde effect op mij als het aansteken van een gezellig haardvuur in de winter: je voelt je ergens direct thuis. Zo kan je goed aan je dag beginnen!
Beitske de Jong, NPO Radio 4

NPO Campus

NPO Campus is het opleidingsplatform voor radiopresentatoren van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het biedt talent de kans, begeleiding en training om zich te ontwikkelen tot een onderscheidende en herkenbare stem op één van de radiozenders van de publieke omroep. Zo volgen de dj’s in spe verschillende workshops en masterclasses en maken ze in de nacht vlieguren op de publieke radiostations. Meer informatie op npocampus.nl.

Op de onderstaande foto: Vlnr Carine Lacor, Jet Berkhout, Beitske de Jong en Sander Zwiep