Hilversum,
08
oktober
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

NPO Radio 2

Column geschreven door Jurre Bosman

Gisteren kwamen de rapportcijfers binnen van de Evergreen Top 1000, die we 21 tot en met 25 september uitzonden op NPO Radio 5. De lijst met de mooiste evergreens ooit gemaakt, werd door luisteraars beoordeeld met een 8,3 gemiddeld. Een prachtig resultaat. Maar liefst 96% (!) van de ondervraagden stelt er "enigszins" of "zeer prijs op" dat we de lijst volgend jaar weer uitzenden. Die beslissing is dan ook genomen!

Ondertussen is NPO Radio 2 tot en met deze vrijdag nog Het Groene Station. Vanuit een pop-up studio in de stationshal van Utrecht CS zenden we een week lang van 9 uur 's ochtends tot 22 uur 's avonds live uit en proberen we in alle programma's op een inspirerende en vrolijke manier aandacht te besteden aan duurzaamheid. Een wat saai woord, dat vind ik ook, maar wat levert het verrassend leuke radio en online content op. De dj's die Het Groene Station bemensen zijn nou niet per se zo "groen" van zichzelf. Zoals zoveel Nederlanders overigens. Des te leuker is het om te zien dat ze zonder uitzondering zeer fanatiek de groene levensstijl uitproberen deze week. Met de fiets naar het werk, zo min mogelijk afval produceren en de uitdaging van deze donderdag: Kook een 'verspillingsloos' vegetarisch diner met lokale producten en kliekjes. Deze uitdagingen zijn tegelijkertijd ook een wedstrijd tussen Bart Arens, Gijs Staverman, Jan-Willem Roodbeen, Wouter van der Goes en Jasper de Vries. En ze zijn daarbij bloedfanatiek! Vrijdag sluiten we de week af met een speciale uitzending van het Plantenpaleis vanaf Utrecht CS met dj Marc Adriani, waarbij we gaan proberen met alle aanwezigen het record "stroom opwekken op een dansvloer" te verbreken. Mocht je in de buurt zijn, wees welkom in onze groene studio waar het echte (!) gras inmiddels wel wat begint te leiden onder de vele enthousiaste bezoekers die live op ons podium onder andere Ellen ten Damme, Douwe Bob en Racoon zagen. De NOS doet vrijdag op NPO 2 verslag van De Dag van de Duurzaamheid, waarin ook de hoogtepunten van de avonturen van de Radio 2-dj's te zien zijn.

Tussen de groene acties door vergader ik onder andere over de Top 2000 die er in december weer moet staan. De Top 2000 blijft vertrouwd en herkenbaar, tegelijkertijd gaan we daar omheen een aantal spannende nieuwe dingen organiseren. Het kost veel tijd en energie om dat met mijn team en alle andere betrokkenen tot in detail uit te denken, maar het is ook mooi om te zien hoeveel zin iedereen nu al heeft in de komende editie.

Jurre Bosman
Gelukkig hoeven we geen beslissing te nemen over de nummer 1, want die bepaalt het Nederlandse publiek in de stemweek van 20 tot en met 27 november aanstaande. Queen, The Eagles, of... ik kan niet wachten!
Jurre Bosman