Hilversum,
03
juli
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

De kracht van een foto

Samenvatting

Ben Houdijk is al lange tijd productiemanager bij NPO 3FM. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden maakt hij voor 3FM ook geregeld foto's van concerten, festivals en voor 3FM Serious Request. Samen met Eric Corton reisde hij in 2012 naar Malawi. Daar maakte hij een foto die momenteel de hele wereld over gaat.

In oktober 2012 reis ik samen met Eric Corton en het Nederlandse Rode Kruis af naar Malawi om reportages te maken voor 3FM Serious Request. In 7 dagen maken we radio en tv reportages. En foto’s die gebruikt worden in de campagne die gaat volgen.

Sinds 2009 reizen Eric en ik samen naar Afrika voor dit doel. We zijn gewend geraakt aan elkaars manier van werken. Ik voel precies aan wanneer zijn repo’s niet lekker lopen, wanneer ie niet de verhalen vindt waarvan ie weet dat ze er zijn. Aan de andere kant vinden we elkaar ook als we na een heftige dag in het veld wat stoom afblazen over een biertje.

Het onderwerp dat jaar, ieder jaar sterven er 5.5 miljoen baby’s onnodig door gebrek aan medische zorg en begeleiding, brengt ons op plekken die er inhakken. Ik ben al geen fan van ziekenhuizen in Nederland (iedereen is er ziek) maar zet een stap in een Afrikaans plattelands hospitaal en de schrik slaat je om het hart. Het lijkt een wonder dat daar iemand gezond weer uit komt.

Dag drie van onze reis lopen we het Ntchisi District Hospital binnen om gesprekken met vrouwen op te nemen die zwanger zijn en een vaak barre tocht naar het ziekenhuis hebben gemaakt. De overheid in Malawi stimuleert vrouwen in het ziekenhuis te bevallen. Maar gebrek aan tijd, geld en reis(on)mogelijkheden belemmeren dat vaak.

In voorbereiding van een gesprek met een moeder die in het ziekenhuis ligt loopt Eric wat door de kamers. Om wat sfeerbeelden te maken volg ik hem met mijn camera. Vanuit een ooghoek zie ik klein kind vrij onbevangen richting Eric lopen. Het beeld treft me. Die grote man met dat kleine kind. Als Eric zich dan ook op zijn hurken gaat zitten wordt het opeens een sterke foto.

Ben Houdijk
Om een lang verhaal kort te maken. Ik heb op dat moment geen idee gehad van de kracht van deze foto.
Ben Houdijk

Door de jaren heen heb ik veel vragen gekregen over deze foto. Tijdens een veiling voor 3FM Serious Request is er grof geld voor betaald. Maar wat er afgelopen maand met deze foto gebeurd is had niemand verwacht. Een aantal mensen hebben deze foto op hun Facebook pagina gezet. Als ik de commentaren lees zie ik dat ieder voor zich een gevoel van hoop, humaniteit, medeleven aan hangt. Grote woorden, maar ze worden gebruikt.

De foto wordt op dit moment letterlijk door honderduizenden gedeeld op Facebook en de cijfers blijven maar groeien. Als je de linkjes volgt naar de mensen die de foto delen dan ga je echt letterlijk de hele wereld over. Van Japan tot Costa Rica. Ik heb geen idee wat dat voor bereik geeft maar dat moet in de vele miljoenen lopen. Waarom? Omdat er blijkbaar een universeel gevoel uit spreekt. Een gevoel dat door mensen in deze roerige tijden graag gedeeld wordt en deel van uit willen maken. En dat is mooi.

In een notendop heb je dan waarom 3FM Serious Request in de basis is gestart. We willen graag bij 3FM de verbindende factor zijn waar mensen hun goede gevoel in kwijt kunnen. Door samen iets te doen voor iemand die je niet kent maar die het wel hard nodig heeft.

Dat dit in Nederland het geval was, dat wisten we al. En dat er in 7 landen in Europa eenzelfde gevoel los gemaakt wordt door collega omroepen die hun versie van Serious Request uitvoeren, dat wisten we ook al.Maar dat dit ene beeld, gemaakt voor 3FM Serious Request, ook al krachtig genoeg is om dit gevoel internationaal los te maken, dat is nieuw voor ons.NPO 3FM wil hier nog graag heel lang mee doorgaan. En ik hoop ooit nog eens zo’n foto te maken.

Ben Houdijk