05
augustus
2014
|
11:41
Europe/Amsterdam

Gebarende avatar helpt dove kinderen bij TV kijken

Uit onderzoek van NPO en TNO blijkt dat virtuele doventolken een veelbelovende manier zijn voor dove en slechthorende kinderen om televisieprogramma’s te volgen. 

De geautomatiseerde virtuele doventolk toont gebaren op basis van programmascripts en gebruikt voor elk personage op televisie een andere kleur.

Onderzoek
NPO en TNO hebben de geautomatiseerde avatar getest op een aflevering van het kinderprogramma ‘Zandkasteel’. De eerste resultaten zijn nu beschikbaar. Dove en slechthorende kinderen en experts zijn enthousiast over de virtuele doventolk. In het voorjaar van 2015 starten de NPO en NTR met een proef waarbij afleveringen van ‘Zandkasteel’ op TV te zien zijn. 

Samen genieten
“Met de gebarende avatar kunnen dove en slechthorende kinderen gezamenlijk met hun broertjes, zusjes, vriendjes en ouders genieten van de programma’s van de NPO. Dit raakt heel direct en persoonlijk aan onze missie: verbinden”, aldus Joost Negenman van NPO Development:

Volgens prof.dr.ir. Erik Fledderus, directeur van TNO Informatiemaatschappij is “de inzet van nieuwe technologie voor mensen met beperkingen altijd een boeiend onderwerp. Zeker als het gaat over kinderen is het ontwikkelen en toepassen van nieuwe ICT-hulpmiddelen belangrijk, bijvoorbeeld als ondersteuning bij het leren. TNO draagt graag haar steentje bij in de verkenning van nieuwe mogelijkheden om ook kinderen met gehoorproblemen volwaardig in de informatiesamenleving te laten participeren”.


Download hier het rapport.