13
juli
2009
|
15:27
Europe/Amsterdam

HDTV-programmering neemt stapsgewijs toe

Sinds 4 juli biedt de publieke omroep Nederland 1, 2 en 3 in HD-kwaliteit. Hiermee wil de publieke omroep tegemoet komen aan iedereen die inmiddels een HDTV-toestel heeft gekocht. Een volledige programmering in HD-kwaliteit vergt dat de programma’s ook in HD zijn opgenomen. Dat is nu nog niet het geval, dus worden veel programma’s nog “opgewaardeerd”. Het aantal programma’s dat in volwaardig HD wordt uitgezonden zal stapsgewijs toenemen.

HD programmering
Waarom is niet de volledige programmering in HD? Nog niet alle opnametechniek is al geschikt om in HD op te nemen. Om deze apparatuur in een keer te vervangen is erg kostbaar. Daarom gebeurt dit stapsgewijs. Inmiddels zijn veel studiofaciliteiten gemoderniseerd en wordt deze zomer de Tour de France in HD uitgezonden. Alle programma’s die niet met HD-apparatuur worden opgenomen, worden opgewaardeerd naar HD-kwaliteit. Dit heeft al een sterke verbetering tot gevolg ten opzichte van het conventionele signaal. Het is moeilijk te voorspellen wanneer alle programma’s in HD uitgezonden worden. De omroepen, die zelf verantwoordelijk zijn voor hun programmatitels, zullen aankondigen wanneer ze welke programma’s in HD-kwaliteit aan zullen bieden.

Hoe krijg ik HD?
De NPO sluit contracten met distributeurs om het HD-signaal van Nederland 1, 2 en 3 door te laten geven naar de Nederlandse huishoudens. De meeste kabelaanbieders en Canal Digitaal geven onze netten al door in HD. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met je tv-distributeur.