Hilversum,
06
mei
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

In het buitenland NPO kijken kan, maar niet altijd

Samenvatting

Vandaag presenteert de Europese Commissie de strategie voor de Europese Digitale Markt. Gisteren was hierover al een item op het NOS journaal. NPO-voorzitter Henk Hagoort legde kort uit waarom niet alle tv-programma’s in het buitenland via npo.nl gekeken kunnen worden. In dit blog een toelichting op het principe van ‘geoblocking’.

Logo NPO

De programma’s op NPO Uitzending Gemist kunnen in het buitenland bekeken worden, tenzij rechthebbenden dat niet toestaan. Van de 70 programma’s die iedere dag online worden geplaatst, worden er gemiddeld zo’n vijf geblokkeerd voor het buitenland door het zogenaamde ‘geoblocking’.

Geoblocking

Geoblocking is een systeem waarbij er wordt gecontroleerd vanaf welk IP-adres een gebruiker de website bezoekt. Elke computer heeft een uniek IP-adres en het is bekend welke IP-adressen binnen Nederland beschikbaar zijn. In sommige gevallen worden bepaalde beelden afgeschermd, zodat de afleveringen grotendeels wel nog in het buitenland teruggekeken kunnen worden.

Uitzendrechten

In het geval van geoblocking heeft de NPO alleen de uitzendrechten voor Nederland en niet de wereldwijde rechten. De kosten voor wereldwijde rechten zijn vaak hoog. Hierdoor is aangekocht materiaal, met name kinderprogrammering en buitenlandse series, vaak afgeschermd.

Nederlanders in het buitenland

Voor Nederlanders in het buitenland is er speciaal het Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN) in het leven geroepen. Hierop is een breed aanbod te vinden van nieuws, informatie, amusement, sport en kinderprogramma’s. De programma’s zijn zo actueel mogelijk. Ook NPO Politiek en NPO Nieuws kunnen altijd over de hele wereld worden bekeken.

Gerelateerde artikelen:

NOS.nl:http://nos.nl/artikel/2034110-hoog-tijd-dat-ook-internetgrenzen-in-europa-verdwijnen.html

Europees Parlement Nieuws:http://www.europarl.europa.eu/news/nl/news-room/content/20150505STO50327/html/Van-geoblocking-tot-cloudcomputing-gids-voor-het-digitale-tijdperk

Het rapport:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4919_en.htm

Reactie van The European Broadcasting Union:http://www3.ebu.ch/contents/news/2015/05/the-ebu-welcomes-the-european-co.html