Hilversum,
01
maart
2016
|
13:21
Europe/Amsterdam

Leerlingen uit groep 8 voelen Staatssecretaris Van Dam scherp aan de tand

NPO Zapp en WNF in actie voor bescherming van de olifant tegen stroperij

Levi (11), Lois (12), Atilla (12) en Noussair (11) voelden Staatssecretaris Van Dam (EZ) zojuist scherp aan de tand. In het kader van ‘Zapp Your Planet: Operatie Olifant’ mochten zij de staatssecretaris interviewen over de olifant en wat Nederland doet om stroperij en ivoorhandel te voorkomen. Het interview vond plaats op een internationale conferentie over wildlife crime, vandaag begonnen in het Kurhaus in Scheveningen.

Met Zapp Your Planet 2016 vraagt NPO Zapp samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) aandacht voor de bedreigde olifant, en zamelen ze zoveel mogelijk geld in om de olifant tegen de stropers te beschermen. 

Van 9 tot en met 14 mei 2016 staat NPO Zapp een week lang in het teken van de actie Zapp Your Planet: Operatie Olifant. Jaarlijks worden er ongeveer 30.000 olifanten in Afrika gestroopt om hun slagtanden voor de handel in nutteloze producten als ivoren beeldjes en armbandjes. Het WNF gaat stroperij tegen, zorgt voor extra parkrangers en beschermde gebieden en dringt aan op strengere wetten tegen wildlife crime. Hier is echter veel personeel, training en materiaal voor nodig. Met de actie ‘Zapp Your Planet: Operatie Olifant’ zamelen NPO Zapp en het WNF geld in en vragen ze aandacht voor het wereldwijde probleem.

Zapp Your Planet-marathon
De officiële kick-off van Zapp Your Planet vindt plaats op 20 maart. Vanaf dat moment tellen de Zapp-presentatoren en -programma’s af naar de spetterende finale van Zapp Your Planet, op zaterdag 14 mei in Hilversum. De hele dag geniet het publiek in Studio 21 live van Zapp-programma’s als Checkpoint, BZT-Show, Beste Vrienden Quiz, Zapp Sport, Kids Top 20, Street Magic en het Jeugdjournaal, diverse optredens en bijzondere workshops. De bekende Zapp-gezichten zijn aanwezig bij de tien uur durende tv-marathon, gepresenteerd door Klaas van Kruistum en co-hosts Anne-Mar Zwart en Saskia Weerstand. Vlak voor 19.00 uur maken alle Zapp-presentatoren het eindbedrag van Zapp Your Planet 2016 bekend. De actiedag op 14 mei 2016 is van 09.00 tot 19.00 uur te zien bij NPO Zapp op 3 en op zappyourplanet.nl. 

Zapp Your Planet
Zapp Your Planet is een jaarlijkse actie van kinderzender NPO Zapp, het WNF en de EO voor een goed groen doel, waarbij de Zapp-presentatoren aandacht vragen en geld inzamelen voor een dier dat door menselijk toedoen wordt bedreigd. Het jonge publiek van NPO Zapp komt zelf in actie en helpt mee met de inzameling. In 2016 vraagt de publieke kinderzender met ‘Zapp Your Planet: Operatie Olifant’ aandacht voor de bedreigde olifant. Het WNF verantwoordt de besteding van het ingezamelde bedrag. Kort na de Zapp Your Planet-marathon reist Zapp-presentatrice Nienke met twee actievoerders af naar Gabon voor het EO-programma ‘Zapp Your Planet: Expeditie Olifant’, in de Herfstvakantie te zien bij NPO Zapp op 3.

Voor meer informatie over Zapp Your Planet: Operatie Olifant: www.zappyourplanet.nl