Hilversum,
23
februari
2017
|
13:06
Europe/Amsterdam

Sharid Uppelschoten: 'Lijsttrekkersdebat met jongeren: wie durft?'

Afgelopen nazomer zaten Niels Hoogland (zendermanager FunX) en ik samen te brainstormen over alle dingen die we in 2017 wilden doen met ons geweldige station, NPO FunX. We kwamen al snel op het idee om een groot politiek debat te organiseren, voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dit debat moest vooral gaan over onderwerpen die voor onze doelgroep (jongeren uit de grote steden tussen de 15 - 35 jaar) spelen.

De kloof tussen jongeren en politiek is groot, misschien wel groter dan ooit. De reden dat veel jongeren niet stemmen is niet omdat het ze niet interesseert. De reden is dat jongeren zich niet serieus genomen voelen. Maar dat niet alleen. Het gaat in debatten vooral over ouderenzorg, over pensioenregelingen, over asielzoekers, over de-islamisering van de samenleving. Als jongere in de grote stad, soms zelf met een migratieachtergrond of zelf Moslim, voel je je op geen enkele manier vertegenwoordigd. Je bent nog niet bezig met je pensioen - hoe belangrijk dat misschien ook zal zijn. Je bent er mee bezig dat het leenstelsel er is en dat je dus na je studie begint met een schuld. Je bent er mee bezig dat je geen huis kunt krijgen, omdat betaalbare huurhuizen niet te vinden zijn en omdat kopen geen optie is. Waarom? Omdat je nooit van je leven meer een vast contract krijgt door de flexwet. Je bent er mee bezig dat je ouders, en jijzelf misschien ook, de Koran lezen en dat er iemand roept dat hij dat boek wil verbieden. Je bent ermee bezig dat je je kapot solliciteert maar overal afgewezen wordt voor een baan en dat je het niet hard kunt maken, maar toch sterk het gevoel hebt dat als je De Vries had geheten, je wel een baan had gehad. Dát is wat jongeren bezig houdt.

Ik mailde alle partijen die we uit wilden nodigen. DENK was enthousiast, GroenLinks, de PvdA en D66 ook. De VVD meldde direct dat ze mee wilden doen maar dat 'Rutte dan niet kan'. Ik had nog geen datum genoemd. Van de PVV heb ik tot op heden, na meer dan vijf uitnodigingen te hebben verstuurd en te hebben ge-smst, geen enkele reactie gekregen. Toen begon het getouwtrek. Alle woordvoerders mailden me dat de lijsttrekkers alleen mee zouden doen als de andere lijsttrekkers er ook zouden zijn. Dit zou snel opgelost kunnen worden, ware het niet dat alle lijsttrekkers wachten tot het moment dat álle andere lijsttrekkers toezeggen. Ik weet niet hoe het komt, maar het geeft me erg het middelbare school gevoel, waarbij de populairste kids uit de klas alleen komen als de andere populaire kids ook komen. Als het een ‘loserfeestje’ wordt, laten ze natuurlijk verstek gaan.

We zijn nu heel veel persoonlijke frustratie, mails, belletjes, reminders, terugbelbeloftes, toezeggingen en afzeggingen verder. Inmiddels ben ik, na bijna 3 maanden werk, terug bij af.

Lieve politici van Nederland. Dit vind ik echt belachelijk. Ik ben programmaleider van een groot jongerenstation, dat bovendien een online platform heeft waar je U tegen mag zeggen. We bereiken meer dan een miljoen unieke online bezoekers per maand. Onze FB-pagina heeft een dikke 200.000 likes. We zijn The Sound Of The City en dat zijn we ook écht: onze jongeren kunnen bij ons hun verhaal kwijt en ze weten ons altijd te vinden. De kloof tussen jullie en de jongeren komt niet door de jongeren. Die kloof, dat is júllie fout. Natuurlijk is de groep ouderen met stemrecht groter. Maar bedenk wel dat jongeren ook ouder worden en als ze nu geen vertrouwen in de politiek hebben, zullen ze dat nooit krijgen. Bovendien beslissen zíj nu ook over het land doordat ze stemrecht hebben. Maar wij als FunX zijnde, helpen graag. En dus willen we de handen ineen slaan en proberen jullie dichterbij de jongeren te brengen en de jongeren dichterbij jullie. We willen helpen, we willen samen voor de toekomst van Nederland staan. Dit debat is voor jullie dé plek om te laten zien dat jullie er ook iets voor willen doen. Het enige dat jullie hoeven te doen is ons serieus nemen en besluiten wie je stuurt. Als ik had geweten dat de lijsttrekkers niet zouden komen dan hadden we het debat al helemaal voorbereid kunnen hebben met andere kandidaten op de verkiezingslijst.

Het FunX debat gaat er hoe dan ook komen. Dit debat is voor alle partijen dé kans om te laten zien dat ook deze doelgroep wordt gehoord. Kortom: toon ballen, durf het debat aan te gaan met de jongerendoelgroep. Durf te laten zien waar je voor staat. Ga in gesprek. Maak de kloof kleiner. En maak het in godsnaam niet zo moeilijk. En dan zie ik jullie graag op woensdag 8 maart in Den Haag voor het FunX debat.

Sharid Uppelschoten, programmaleider NPO FunX