Hilversum,
22
september
2016
|
16:13
Europe/Amsterdam

NPO 3 staat twee weken in teken van privacy

Weten we eigenlijk wat we online allemaal weggeven? Wat telt zwaarder: veiligheid of vrijheid? Hoe voorkomt een inlichtingendienst een aanslag? Vanaf maandag 17 oktober staat NPO 3 twee weken lang in het teken van privacy.

Suzanne Kunzeler, netmanager NPO 3: “We horen en lezen veel over privacy, maar hoe belangrijk vinden we privacy? En wat weten we eigenlijk over privacy? Is het voor onze veiligheid erg dat we slachtoffer zijn van privacy-inbreuk? Het is een thema waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. In deze twee weken belichten we daarom op NPO 3 met programma’s als Hunted, colleges van de Universiteit van Nederland en veel documentaires de verschillende kanten van privacy.”

Hunted

Op maandag 17 oktober trapt NPO 3 om 20.30 uur af met Hunted (AVROTROS) waarin twaalf deelnemers drie weken lang uit handen moeten blijven van professionele opsporingsexperts. Bij deze spannende klopjacht worden de deelnemers 24/7 op de hielen gezeten en is elke vorm van contact met de buitenwereld een mogelijkheid om gepakt te worden.

 

De Privacytest

Na Hunted zendt AVROTROS om 21.30 uur De Privacytest uit. Art Rooijakkers onderzoekt of deelnemers en kijkers voldoende weten over privacy-inbreuk en computercriminaliteit. Kijkers kunnen meedoen via hun ‘second screen’.

 

Universiteit van Nederland

Van 17 tot en met 21 oktober krijgen kijkers dagelijks een college over privacy voorgeschoteld, gepresenteerd door Alexander Klöpping. De online Universiteit van Nederland heeft speciaal voor de NTR en NPO 3 vijf colleges gemaakt. Wie weet er meer over je: de overheid, Facebook of Google? Mr.dr Bart Schermer geeft verrassende inzichten en maakt je bewust van je digitale spoor. Prof. dr. Leo Kouwenhoven neemt de kijker mee in de wereld van de quantumcomputer en prof. dr. Vanessa Evers creëert robots die weten wat we denken en voelen. Wil je denken als een hacker? Kijk dan naar het college van prof. dr. Herbert Bos. Mr. Drs. Willemijn Aerdts legt uit hoe inlichtingendiensten precies te werk gaan.

 

Mr. Robot

Op zaterdag 22 oktober begint rond 0.00 uur het tweede seizoen van de spannende cyberserie Mr. Robot (NTR) waarin de jonge programmeur Elliot Alderson (Rami Malek) overdag werkt bij een internetbeveiligingsbedrijf. ‘s Nachts gebruikt hij zijn hackerskunsten om vrienden en kennissen te beschermen tegen mensen met kwade bedoelingen. Rami Malek won vorige week een Emmy voor zijn rol in de serie.

 

3Doc

Van maandag 24 tot en met 28 oktober is dagelijks een documentaire over privacy te zien. In 3Doc Addicted to my phone (AVROTROS, 24/10 23.10 uur) zie je hoe bedrijven toegang krijgen tot ons persoonlijke leven via het aanbieden van gratis apps op mobiele telefoons. In 3Doc The Thread (AVROTROS, 25/10 22.55 uur) gaan de gebruikers van Reddit op zoek naar de Boston bombers en is het publiek Big Brother, aanklager en rechter. Woensdag 26 oktober zien we hoe onze privacy wordt aangetast in 3Doc Panopticon: illusie van privacy (BNN, 23.10 uur). Op donderdag is een herhaling van de documentaireserie Super Stream Me (VPRO, 22.20 uur) te zien, een terugblik op de effecten van het live-stream experiment van Nicolaas Veul en Tim den Besten die 18 dagen lang alles uit hun dagelijkse leven deelden . Vrijdag laat internetpionier Josh Harris een groep van 100 mensen 24/7 volgen in een aangepaste kelder in 3Doc We live in public (VPRO, 23.35 uur). Online is de documentaire Do not track te zien.

Voor meer informatie: www.npo3.nl/privacy