Hilversum,
12
september
2018
|
09:16
Europe/Amsterdam

NPO-serie Klem ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk

De tweede reeks van de dramaserie Klem (BNNVARA), die donderdag 13 september op NPO 1 van start gaat, is voorzien van audiodescriptie. Daarmee is de serie ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk.
 

Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Dat zijn bijvoorbeeld de personages, gezichtsuitdrukkingen, locaties en ontwikkelingen in de verhaallijn. Door deze beschrijving kunnen blinden en slechtzienden het verhaal goed volgen. 
 

In Klem 2 raakt Hugo Warmond (Barry Atsma), directeur MKB van de Belastingdienst, steeds meer verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner (Jacob Derwig). Beiden proberen het verleden te begraven. Maar al snel krijgen ze te maken met de FIOD, malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de Amsterdamse onderwereld.
 

De NPO kiest per jaar een paar programma’s die van audioscriptie voorzien kunnen worden. Voor 2018 waren dat behalve Klem 2 (BNNVARA) ook de in maart gestarte serie Flikken Maastricht (AVROTROS). Een derde titel volgt eind dit jaar. Daarnaast worden sinds 2016 alle Telefilms op NPO 3 (tegenwoordig Nieuwe Nederlandse Films geheten) en Teledocs met audiodescriptie aangeboden.
 

Pilot
De NPO begon eind 2015 met een pilot met audiodescriptie bij de dramaserie Tessa (BNNVARA), Boer Zoekt Vrouw (KRO-NCRV) en de jeugdserie Alleen op de Wereld (VPRO). In 2017 kwamen daar Penoza (KRO-NCRV), Flikken Rotterdam (AVROTROS), Circus Noël (KRO-NCRV) en Boer Zoekt Vrouw Internationaal (KRO-NCRV) bij. De bevindingen van de pilot waren positief en de waardering onder de doelgroep was groot. Reden voor de NPO om ermee door te gaan.