Hilversum,
27
september
2018
|
16:19
Europe/Amsterdam

NPO Start viert opening Nederlands Film Festival met bekroonde films

Het Nederlands Film Festival gaat donderdagavond van start met de openingsavond in de Stadsschouwburg in Utrecht. Het Gouden Kalf is de grote prijs van het Nederlandse Film Festival. Sinds 1981 wordt deze prijs jaarlijks tijdens het festival uitgereikt aan Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices. Dit jaar wordt de prijs voor de 38e keer uitgereikt.

Om dit te vieren zijn er een tiental Gouden Kalf-winnende films te zien op NPO Start, zoals de psychologische thriller Borgman en de Nederlandse dramafilm Glückauf

Borgman
De mysterieuze Camiel Borgman arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Hij klopt aan bij de riante woning van Marina en Richard. Zij is gefascineerd door de vreemdeling en biedt hem een slaapplek aan. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van het welgestelde gezin, waarvan Borgman het leven stapje voor stapje op lugubere wijze weet te beïnvloeden.

Glückauf
Lei, een dolende vijftiger die onderaan de sociale ladder staat, doet alles om te overleven. Zijn grote angst is om de erkenning van zijn zoon Jeffrey, een ambitieuze twintiger, kwijt te raken. Wanneer Jeffrey ontdekt dat zijn vader een schuld heeft bij een charismatische onderwereldfiguur, doet hij wat elke liefhebbende zoon zou doen: hij beschouwt zijn vaders schuld als de zijne.

Bekijk alle Gouden Kalf films op NPO Start.