Hilversum,
29
februari
2016
|
16:20
Europe/Amsterdam

Oscar-winnende films en documentaire bij de NPO

Afgelopen nacht reikte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences in het Dolby Theater in Hollywood, Los Angeles voor de 88ste keer de Oscars uit. De Nederlandse publieke omroep heeft de winnaar beste film Spotlight, de winnaar beste documentaire Amy en de winnaar beste buitenlandse film Son of Saul aangekocht. Deze zullen op de publieke zenders worden uitgezonden.

 

Spotlight
Spotlight is gebaseerd op een onderzoek van The Boston Globe. In 2002 bracht dit een grootschalig kindermisbruikschandaal binnen de Katholieke Kerk aan het licht. De film is geregisseerd door Tom McCarthy en de hoofdrollen worden vertolkt door Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Michael Keaton en Liev Schreiber. Naast de Oscar voor beste film heeft Spotlight ook de Oscar voor beste originele scenario gewonnen.

Spotlight (BNN-VARA) zal worden uitgezonden op NPO 2. De uitzenddatum staat nog niet vast.

 

Amy
Amy is de veelbesproken biografische documentaire over het tragische leven van Amy Winehouse, die in 2011 overleed aan een overdosis. De documentaire is geregisseerd door Asif Kapadia.

Amy (NTR) wordt op donderdag 5 mei uitgezonden op NPO 3 om 21.15 uur.

 

Son of Saul
De Hongaarse film Son of Saul toont twee dagen uit het aangrijpende leven van Saul Ausländers, een Hongaarse jood die in 1944 gevangen zat in Auschwitz. László Nemes maakt met deze film zijn debuut als regisseur. De hoofdrol wordt vertolkt door Géza Röhrig.

Ook Son of Saul (VPRO) zal worden uitgezonden op NPO 2. De uitzenddatum staat nog niet vast.