NPO Pers Over NPO
19 mei 2021

Deelnemers gezocht voor onderzoek kijkgedrag blinden en slechtzienden

Hoe bevalt audiodescriptie bij NPO?

De NPO en het Bartiméus Fonds willen graag weten wat mensen met een visuele beperking vinden van audiodescriptie. Dit is de gesproken beeldbeschrijving bij bijvoorbeeld films en series. Een van de doelen van het onderzoek is om het aanbod van audiodescriptie beter te laten aansluiten bij de wensen van de doelgroep.

In Nederland zijn ongeveer 300.000 mensen blind of slechtziend. De NPO biedt voor deze doelgroep programma’s aan met audiodescriptie. Een stem, te horen via een speciale app, beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is, bijvoorbeeld het uiterlijk van een personage, gezichtsuitdrukkingen of een plaatsbepaling. Hierdoor is het verhaal beter te volgen. Audiodescriptie wordt met name toegepast bij programma’s waarin niet doorlopend wordt gesproken maar waarin wel veel in beeld gebeurt, zoals films en televisieseries.Het Bartiméus Fonds, de belangenorganisatie voor mensen met een visuele beperking, en de NPO starten samen een onderzoek naar het kijkgedrag van mensen met een visuele beperking en het gebruik van audiodescriptie daarbij. Een van de doelen van het onderzoek is om televisie toegankelijker te maken. Een ander doel is het aanbod van audiodescriptie op tv en via online media beter te laten aansluiten bij de wensen en het kijkgedrag van mensen met een visuele beperking.

Aanmelden
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Conclusr. Het bureau komt graag in contact met zoveel mogelijk deelnemers uit de doelgroep. Er bestaan verschillende manieren om mee te doen: online, telefonisch of per post. Ook als men niet weet wat audiodescriptie is of weinig televisie kijkt, is deelname relevant. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Conclusr. Telefonisch via nummer 06-49484954 of per mail via info@conclusr.nl. Het bureau neemt dan contact op.

Laatste persberichten

Meer persberichten