NPO Pers Over NPO
15 juli 2010

NPO betreurt overschrijding uurvoorschrift reclamezendtijd in 2009

De publieke omroep betreurt het dat in 2009 in zes gevallen teveel reclame per uur is uitgezonden, zoals door het Commissariaat voor de Media is geconstateerd. 

De overschrijdingen zijn ontstaan door het onvoorzien uitlopen van live-programmering. Hierdoor viel een reclameblok binnen een volgend klokuur, wat tegelijkertijd een vermindering van de reclamezendtijd in het voorgaande uur tot gevolg had. Per saldo bleef de reclamezendtijd dus gelijk. De maximale zendtijd per dag is nooit overschreden. Ook het jaarmaximum van 10% reclamezendtijd wordt met een percentage van 7,5% niet gehaald. 

De NPO heeft als mediawettelijke taak om enerzijds de continuïteit van uitzendingen te garanderen en om anderzijds de zendtijd van de STER te garanderen. Bij het uitlopen van live-programma’s kan dit met elkaar in conflict komen.

De uitzendschema’s kloppen vooraf altijd. Dit wordt op twee momenten gecontroleerd: twee weken voor uitzending en een dag voor uitzending. Sinds de overschrijdingen bij het uitlopen van live-programmering aan het licht zijn gekomen, worden reclameblokken met een ruimere marge ingepland om overschrijdingen te kunnen voorkomen.

Laatste persberichten

Meer persberichten