NPO Pers Over NPO
06 juli 2009

NPO teleurgesteld over Europese toetsing nieuwe mediadiensten

De NPO reageert teleurgesteld op het plan van Europees Commissaris Neelie Kroes om nieuwe mediadiensten van publieke omroepen vooraf te laten toetsen: “Een toetsing vooraf zorgt voor ongewenste bureaucratie en vertraging. Er bestaat een duidelijk risico dat hiermee de functie van de publieke omroep wordt bedreigd.”

Kroes wil dat grote nieuwe media-activiteiten, zoals het NOS Journaal op de mobiele telefoon, vooraf getoetst worden op marktverstoring. Hoe dat gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de lidstaten. Minister Plasterk gaat ervan uit dat de goedkeuringsprocedure voor nieuwe media activiteiten zoals die in de nieuwe Mediawet is opgenomen, past binnen de kaders die de nieuwe Omroepmededeling stelt.

Ook de voorzitter van de European Broadcasting Union (EBU) Jean-Paul Philippot ziet de beperkende regelgeving niet zitten: “Publieke omroepen zijn een hoeksteen voor de democratie in Europa, daarvoor moeten ze zich kunnen ontwikkelen op technologisch gebied.”

Innovatie is één van de speerpunten van de Nederlandse publieke omroep: programma's aanbieden daar waar het publiek dat wil en op het moment dat het publiek dat wil.

Laatste persberichten

Meer persberichten