NPO Pers Over NPO
26 November 2009

Publieke radio trekt kwart miljoen extra luisteraars

Het bereik van de zes publieke radiozenders groeit. De zenders bereikten in september en oktober 2009 wekelijks ruim 240.000 luisteraars meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal lag het bereik op bijna 6,5 miljoen luisteraars. Het luistertijdaandeel steeg naar 31,2 procent. Vorig jaar was dit nog 28,9 procent. Het luistertijdaandeel van de publieke zenders blijft toenemen. Met name de aandelen van Radio 1 en 3FM zijn in deze meting bijzonder hoog. Radio 1 behaalt een aandeel van 7,4 procent en 3FM scoort 9,2 procent. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers over de periode september/oktober van Continu Luisteronderzoek verzorgd door Intomart GfK in opdracht van het RAB (Radio Advies Bureau).

3FM maakt de grootste stijging door. Het luistertijdaandeel van de popzender ligt 1,5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het hoge aandeel van 9,2 procent is niet meer behaald sinds het voorjaar van 2003. De zender treedt met het hoge percentage de top 3 binnen van meest beluisterde radiostations.

Radio 1 klimt eveneens op de ladder. De nieuws- en sportzender behaalt een luistertijdaandeel van 7,4 procent. Vorig jaar was dat aandeel nog 6,8 procent. Met name de horizontale duopresentatie van het NOS Radio 1 Journaal in de ochtend blijkt een positief effect te hebben. Met de komst van het vaste presentatieduo Lara Rense en Marcel Oosten is het aantal luisteraars van het ochtendjournaal met ruim 10 procent gestegen. Ook de overige programma’s trekken meer luisteraars.

Radio 2 komt met een aandeel van 10,1 procent 0,5 procent hoger uit ten opzichte van vorig jaar. Bovendien is Radio 2 marktleider in zijn doelgroep (35-54 jaar) met 12,2 procent.

De aandelen van de overige publieke zenders (Radio 4, Radio 5 Nostalgia en Radio 6) zijn nagenoeg stabiel gebleven.

Laatste persberichten

Meer persberichten