NPO Pers Over NPO
07 mei 2021

NOS en NPO willen alsnog vervolging Tarik Z. om video 

Tarik Z. moet alsnog worden vervolgd voor bedreiging. Dat hebben NOS en NPO vrijdag bij het gerechtshof in Arnhem bepleit. 

Tarik Z. plaatste in februari een professioneel ogende video op Instagram. Daarin zegt hij onder andere dat de mensen nog steeds door de NOS en de publieke omroep "voor de gek worden gehouden", om te eindigen met de woorden “En daarom ben ik terug". Hij doelde daarmee op zijn daad in 2015, toen hij met een neppistool een Journaalstudio binnendrong en dreigde op meerdere plaatsen in Nederland explosieven tot ontploffing te laten brengen als hij geen zendtijd kreeg. Daarop werd het NOS-gebouw ontruimd en gingen de drie NPO-zenders enige tijd op zwart. Tarik Z. heeft daarvoor 16 maanden vastgezeten. 

Aangifte
NOS en NPO deden aangifte vanwege de video van februari, maar het Openbaar Ministerie zag er geen strafbaar feit in. "Hij heeft zijn straf er opzitten en mag zijn mening uitdragen, wat je daar ook van vindt", aldus het OM. NOS en NPO vinden dat het OM daarmee de ernst van de feiten miskent en eisen nu in een zogeheten artikel 12-procedure dat het gerechtshof die beslissing van het OM terugdraait. Volgens de organisaties dreigt Tarik Z. opnieuw met geweld tegen hun medewerkers en bedreigt hij daarmee de persvrijheid. Bovendien past de video in de trend van toenemende agressie tegen journalisten en moet die trend worden gestopt. 

Laatste persberichten

Meer persberichten