Hilversum,
25
augustus
2016
|
09:12
Europe/Amsterdam

'De publieke omroep wordt belangrijker dan ooit.'

Shula Rijxman: ‘Komende kabinetsperiode 50 miljoen extra nodig'

“De maatschappelijke rol van de publieke omroep wordt belangrijker dan ooit daarvoor. De samenleving verhardt en groepen komen tegenover elkaar te staan. De publieke omroep verbindt die groepen, vertelt hen het hele verhaal, confronteert hen met het tegenargument. De publieke omroep heeft de komende jaren innovatiekracht en ook financiële slagkracht nodig om die rol op een verantwoorde manier te kunnen vervullen. Daarom is in de volgende kabinetsperiode structureel 50 miljoen euro extra nodig.’ Dit stelt Shula Rijxman in haar eerste speech als nieuwe NPO-voorzitter.

De verbindende rol van de publieke omroep in onze samenleving, wordt volgens de kersverse voorzitter met de dag belangrijker. “Groepen radicaliseren. Ze horen en zien alleen nog maar datgene wat ze in hun eigen gelijk bevestigt. Waar ziet en hoort de kijker en luisteraar de andere kant van een verhaal. Want in het huidige chaotische medialandschap is het cruciaal om te weten wat echt en onecht is, wat waar en onwaar en wat betaald en onbetaald is. De publieke omroep heeft een taak als nooit tevoren. Alleen de publieke omroep en alle samenwerkende productiebedrijven brengen die diversiteit in totale onafhankelijkheid.” aldus Shula Rijxman.

Volgens Rijxman zal de komende jaren door de publieke omroep meer geïnvesteerd moeten worden in een blijvend tolerante en krachtige samenleving: door sterkere producties, door kwaliteit van de on demand-voorzieningen, door privacywaarborging, door ontwikkeling van talent, door nieuwe vormen van distributie, door een veilig TV-domein voor kinderen en sterke jongerenprogrammering. Nu bezuinigen op die unieke publieke omroeptaak is op termijn de doodsteek voor programma’s die groepen bereiken met een andere opvatting, met een kleiner publiek of met een lastiger verhaal.”

 

Lees de speech van Shula Rijxman hier.

Shula Rijxman, Voorzitter Raad van Bestuur NPO
Het is 2016 en de Publieke Omroep heeft een taak als nooit tevoren, om bruggen te slaan, verbindingen te leggen en de confrontatie wél aan te gaan.
Shula Rijxman, Voorzitter Raad van Bestuur NPO